Nord Natur AB: Boka ditt havsfiske i Saltströmmen och Fröya Boka din fiskeresa till Norge
Boka havsfiske i Saltströmmen, Sandbakken & Fröya
 
 

   

Läs vår webbpolicy.

 
Arkiv

2010
2009
2008


Kategorier

Andörja
Bleka
Fröya
Havskatt
Hälleflundra
Kummel
NordNatur
Rekord
Saltstraumen
Saltströmmen
Sandbakken
Sej
Torsk
Så blev säsongen 2008

2008-11-16

391 firrar på Storfisklistorna & 19 centerrekord

Man slutar aldrig att förvånas över att nya arter och många nya centerrekord slås år efter år på våra havsfiskecmper i Norge. Säsongen 2008 ser ut ungfär som vanligt med undantag av Saltströmmen där betydligt färre fångster än normalt registrerats. Detta beror framför allt dels på att gästerna rapporterat för dåligt, att campen följt upp fångsterna för dåligt samt att det varit väldigt många torskar som stannat vågen strax under 10 kilo.

Vi noterar också att flera mindre arter som är relativt vanliga inte rapporterats in. Framförallt från Saltströmmen och Andörja rapporteras mängder med torsk mellan 2-9 kilo, speciellt under vårperioden. Årets största firre på camperna togs av en norrman och innebar nytt camprekord på hälleflundra på Arctic Seasport där rekordet nu ligger på 110 kg. Påpekas ska att det endast är de svenska gästernas fångster som redovisas så vitt det inte är camprekord/årsbästa eller ny art. Minivikt för torsk, sej och långa är 10 kg och för bland andra hälleflundra och lyr 5 kg. Så här såg det ut på respektive camp:

Andörja Havsfiskecenter
Denna säsong fick de svenska gästerna stor konkurrens av finnar och ester. Vi kan också fastslå att Andörja stärker sin position som plattfiskmetets Mekka. Totalt har 116 fiskar kommit in på listan av 14 arter. 6 nya camprekord med torsk på 27,2 kg från en estländare 2 juni, lax på 6,1 från 17/6, rödspätta på 3,61 från 29/6 då även marulk på 6,30 noterades. Vidare Johan Jakobsson megakolja på 5,710 kg från 17 juli samt en tysk fångst på sej med 18,2 från 20 augusti.

Största fisken blev en hälleflundra på 47,1 kg. 31 hälleflundror finns med på listan i år, största katten blev på 11,5.Noterbart är att det fångades två kojor som passerade 5,5 kilo samt att Leif
Lundbergs lerskädda på 1,0 är snubblande nära gällande världsrekord.

Arctic Seasport, Saltströmmen
Som sagts ovan har det i år rapporterats ovanligt dåligt från saltströmmencampen vilket är synd då många gäster snackar om att det varit bättre fiske än på länge. Att rapporterna från Saltis
och Andörja är sämre än för Fröya beror till viss del på att många gäster fiskar och landar fisken på nätterna då motivationen inte alltid är på topp för korrekt invägning och rapportering.

Noterbart är att endast 20 hälleflundror rapporterats men där vi vet att väldigt många fler har fångats. 7 noterade arter stämmer givetvis heller inte med verkligheten. Vore kul med en skärpning!

Totalt har 46 fiskar hamnat på Storfisklistan. Camprekord för nämnda hälleflundra samt Martin Jansson granna kolja på 5,20. Årets största havsöring på 8,58 samt havskatten på 14,1 fångades
av icke svenskar och innebar heller inga nya camprekord.

Fröya Havsfiskecenter
Nu 50 arter! Fröya ståtar som vanligt med flest arter och flest fiskar men så har vi också många flera svenska gäster på den här campen. Icke för ty är det ett imponerande resultat som Fröya
radar upp år efter år med nu hela 15 år på nacken för Storfisklistan! På jubilemsårets sluttamp kom också campens 50:e fiskart - stort grattis!

Totalt har 229 storfirrar hamnat på listan av 29 arter. Hela 11 centerrekord 2008 varav sjurygg och havsbraxen blev nya arter. Bland rekorden kan nämnas Christer Vandréns megamarulk på 28,3 kilo, Mikael Jardlerts dito lyr på 10,4, Rikard Möllers rödspätta på 2,7 samt Magnus Axelssons fjällbrosme på 2,20 kg. Av de 229 fiskarna var 10 hälleflundror, 62 torskar, 27 sejar och 25 stycken lyr. Vi kan notera betydligt färre sejar än vanligt, mycket beroende på ett riktat yrkesfiske efter sej på Storhavet, samt att många sejar varit strax under 10 kg.

Hälleflundrorna verkar dock öka även här. Största långa blev i år 19,3 kg och togs 7 augusti av Peter Rollne. En anmärkning som ska göras för Fröya är att det nu är färre svenska gäster på campen än toppåren 2004-2006. Samtliga campers artrekord finner du högre upp på sidan medan du kan titta på säsongens alla storfirrar just på sidan "Storfisklistan".


Kategorier: Ingen

Direktlänk till nyheten

Bokning: +46 70-629 84 33 | E-mail: info@nordnatur.se | © NordNatur 1990 - 2016  | Webbpolicy | Google+